
IEMES WEEK TWEE



Rik Sinkeldam - Film
1/12/2014
Rik Sinkeldam zit in de filmindustrie en zijn eigen films zijn voornamelijk horrorfilms. Eerlijk gezegd is dit niet echt mijn favoriete genre, maar ik probeerde mij toch te concentreren op zijn verhaal. Ten slotte heeft elke film van welk genre dan ook een producer nodig.
Hij vertelde het een en ander over wat nou een goed lopende film is en welke elementen je daarin terug vindt. Hij liet trailers zien van twee eigen gemaakte films. De eerste heeft niet goed gelopen en de tweede was een groot internationaal succes. Beiden in het Engels opgenomen, zodat ze ook daadwerkelijk internationaal bereikbaar zouden zijn. Hij lichtte zijn beide films toe door er bij te vertellen: dat je die ene beroemde acteur wel kan hebben in je film (wat op zich wel publiciteit opbrengt), maar dat alles eromheen ook wel erg belangrijk is, om het plaatje compleet te maken. Zijn eerste film was dus geen groot succes, deze heeft ook geen geld opgeleverd. Het enige wat het hem heeft opgeleverd is ervaring en een aanta goede vrienden (binnen de filmindustrie).
Wat belangrijk is bij een film maken, vertelde Sinkelman, is dat het resultaat minimaal het budget moet zijn waarmee de film is gemaakt. Quitte draaien is beter dan verliezen. Hierin is het ook belangrijk dat wat je neerzet iets vernieuwends is. “Je kunt alles vernieuwen.” Hetgeen wat jouw film het best verkoopt, is je trailer, heel essentieel! Je trailer moet je film verkopen, of je er nou van houdt of niet. Door de trailers die hij liet zien, was al snel een verschil op te merken en te zien waarom de kwaliteit van een trailer zo belangrijk is. De eerste trailer was zelf in elkaar gezet, of in ieder geval door een niet zo heel erg professioneel bedrijf. De tweede trailer was daarentegen in elkaar gezet door een Amerikaans bedrijf, dat ook trailers maakt voor grote bekende films.
Ook vertelde hij het verschil in betekenis van ‘low budget’ films:
-
In de termen van Hollywood is een film low budget, wanneer het niet meer kost dan tien miljoen dollar.
-
Voor het filmfonds betekent 600.000 euro een low budget.
Rik Sinkeldam gaf aan dat hij met 30.000 nog wel iets kon maken, hij noemde het: “Daar kun je nog wel mee wegkomen.” Als je low budget bent, moet je wel creatief zijn en iets unieks maken.
Hij vertelde ons dat zijn genre horror een nichegenre is, wat aangeeft dat het maar voor een specifieke doelgroep is. Hij gaf daarom aan wat voor films de breedste doelgroepen trekken. Dit zijn Comedy, love en Romantische comedy.
Films zoals de Hungergames zijn/worden een trend. Dit soort films is bedoeld voor tieners, bevat drama en actie en is vaak van origine een boek. De films worden ook aangepast zodat ze een zo breed mogelijke doelgroep kunnen bereiken. Zo is er in de Hungergames zo min mogelijk bloed te zien, zodat de doelgroep 12+ ook bereikt kan worden.
Wat hij ons vooral meegaf, is dat de filmwereld weinig geld oplevert. Daarom maakt hij zelf door het jaar kleine video’s. Je moet er van uitgaan dat er maar per jaar of twee jaar, één film geproduceerd kan worden. Hierbij zijn partners van groot belang.
Rik Sinkeldam: “Het gaat niet om wat je kent, maar wie je kent. Je netwerk is erg belangrijk hierin”
Jan Kooijman - Gastdocent van het jaar
2/12/2014
Jan Kooijman is gastdocent van het jaar. Dit betekent dat hij 4 keer in dit jaar langskomt om wat te vertellen over zijn leven in de tv, film en danswereld. Dit was het tweede college. Persoonlijk was ik erg benieuwd wat hij dit keer ging vertellen. In IEMESWEEK 1 (ook terug te lezen op deze website) vertelt hij veel over zijn eigen carrière, de series waar hij in heeft gespeeld of welke hij heeft gepresenteerd en dat we tegenwoordig behoedzaam moeten zijn met het gebruik van social media.
Dit college ging het in het algemeen over televisie van begin tot eind. Langs welke weg gaat een programma concept en wie bepaald uiteindelijk of het op de televisie komt?
Jan Kooijman werkt op het moment voor RTL, dit is een commerciële zender, wat inhoudt dat deze niet gesubsidieerd wordt door de overheid. Op het moment is hij bezig met een serie over Nederlandse jongeren die in buitenlandse gevangenissen vastzitten, van Colombia tot aan Griekenland. Op papier zou het programma al te zien moeten zijn op de televisie, maar waar de bedoeling was om te draaien in een gevangenis, is er op het laatste moment geen handtekening gezet door iemand van de overheid daar te plekke.Daardoor kon de hele reis niet doorgaan. Er zou mogen worden gefilmd in de gevangenis, maar de persoon waarvoor ze kwamen mocht niet worden geïnterviewd. Dit programma zal binnenkort worden uitgezonden op RTL 5. Deze zender wilt meer in de richting gaan van programma’s waar je iets aan hebt, meer educatief i.p.v. de real life series zoals ‘Oh Oh Cherso’, vertelde Jan Kooijman ons.
Samen bespraken wij de verschillende omroepen van de Nederlandse televisie. Zo vertelde hij ons dat RTL en SBS grote commerciële zenders van Nederland zijn. Onder RTL vallen o.a. RTL4, RTL5, RTL8 met elk hun eigen doelgroep, eigen kenmerken en gezichten. Zo staan Linda de Mol en Martijn Krabbé bekend als gezichten voor RTL4, wanneer je zapt herken je in eerste instantie niet het programma, maar leg je de link door de bekende Nederlanders die de programma’s presenteren. Dit is sterk van RTL4 en die gezichten zijn dus belangrijk om kijkers te trekken. Het profiel van RTL5 is gericht op jeugd. Doelgroepen in het algemeen zijn belangrijk om de producten uit de commercials aan de man te brengen. Hierbij is een jonge doelgroep, zoals die van RTL5, een lastige doelgroep. Jonge mensen zijn namelijk erg kritisch, snel verveeld en het is moeilijk interesse op te wekken. Het is moeilijk om een doelgroep langer vast te houden dan een uur.
Om hoge kijkcijfers te genereren is het belangrijk om een sterke lead in te hebben. Het woord zegt het al een beetje, het is een programma wat voor jouw programma zit. Goede voorbeelden zijn ‘De Wereld Draait Door’ nu op NPO 1 en ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ op RTL4. Wanneer jouw programma na één van deze twee start, dan blijven veel kijkers van dat programma hangen bij dat van jou. Deze zendtijdplek kost natuurlijk wel wat meer geld, maar er geldt wel: groot marktaandeel, hoge score van kijkers, des te meer reclame er gekeken wordt en des te meer geld er dus binnen komt.
Zoals eerder gezegd, vertelde Jan Kooijman iets over het proces van concept naar een werkelijk programma. Hierbij is ten eerste belangrijk om te weten dat elke zender een netmanager heeft, met daar boven een directeur. De zender kan op twee manieren aan programma’s komen.
-
Al de producenten maken afspraken met de zender en maken (=een kort en bondig idee). De producent krijgt hier een bepaald budget voor en gaat kijken of het haalbaar is om zijn format te kunnen ontwikkelen tot een echt programma met dat vast bepaalde budget.
-
De zender komt op een idee en wilt een specifiek programma hebben. Vervolgens zoekt de zender naar een specifiek productiebedrijf wat het gewenste programma mag gaan maken.
Grote productiebedrijven in Nederland zijn o.a. ‘Eyeworks’, ‘Endemol’, ‘Talpa’. De producenten maken dus uiteindelijk het programma. De gemaakte formats kunnen ook verkocht worden aan buitenlandse zenders, dit is bijvoorbeeld veel gedaan met ‘The Voice of Holland’.
Dan is er nog een eindredacteur, die gezin kan worden als de hoofdcreatieveling van een zender. Hij bepaalt de vorm van het programma, hoe jij het uiteindelijk op de televisie ziet. Dit doet hij in overleg met de uitvoerend producent. Dit is de eindbaas, die bepaald hoe het budget wordt verdeeld en die het contact onderhoudt met de zender.
Robbert Baruch - BUMA
3/12/2014
Naar het gastcollege van Robbert Baruch keek ik heel erg uit. Ik vind BUMA een zeer interessante organisatie. Het is tevens een organisatie die ik wat mysterieus vind, ik wist niet echt precies wat de organisatie doet. Maar ik vind het belangrijk om te weten hoe de vork precies in de steel zit, als het gaat om rechten. Ik denk dat veel burgers niet weten hoe belangrijk het is om je rechten vast te leggen.
Hij vertelde ons dat hij een lobbyist is, dit betekent dat hij verantwoordelijk is voor de politieke contacten. Het volgende was volgens hem belangrijk: op het moment dat je iets creëert, rusten daar auteursrechten op.
-
Het openbaarmakingsrecht
-
Vermenigvuldigingsrecht
-
Persoonlijk recht, wat kan voorkomen dat er misbruik van gemaakt kan worden.
Taken van een Lobbyist
-
Uiteindelijk een bepaalde handtekening onder een wet
-
Het bijhouden van een professioneel netwerk bijhouden
-
Proberen mensen tegen te komen die een oordeel hebben over het besluitvormingsproces. Secretaressen, maar ook adviseurs
Binnen het netwerk begin je met uitleg en pas als er wetgeving aan de orde is. Schrijf je een aantal argumenten op waarom ze aan de ene kant of andere kant van de beoordeling zijn.
Er is veel contact met het Europees parlement, Europese commissie en de raad.
BUMA is een collectieve beheersorganisatie
De organisatie gaat namens de tekstschrijvers onderhandelen met de personen die een bepaald lied, stuk etc. openbaar willen maken. Hiervoor is toestemming nodig van de specifieke makers/bedenkers. De personen die iets willen gebruiken van anderen geven een bepaald bedrag aan de collectieve organisatie, die keert het vervolgens uit aan de rechthebbenden.
Afgelopen eeuw kwamen twee dingen bij elkaar.
Er waren meer technische uitvindingen en er was een bepaald politiek idee. Wij maken iets moois voor de wereld, als je geld wilt verdienen, dan was je altijd overgeleverd aan een opdrachtgever. Tegenwoordig wil men zich losmaken van de opdrachtgever en eigen verantwoordelijkheid dragen.
Er is goed te zien dat de collectieve organisaties (die opkomen voor rechten voor de rechthebbenden) tegelijk opkwamen met het socialisme. Wat eigenlijk wel logisch is, want met meer mensen bereik je meer.
Baruch zei tegen iedereen dat je direct lid moet worden van BUMA. ‘’Een lidmaatschap levert je geld op!’’. Het kost per jaar 65 euro en je krijgt er per jaar 70 euro voor terug. Hierbij gaf hij nog eens aan hoe belangrijk het is om je eigen creaties vast te leggen.
BUMA kijkt op drie manieren naar liedjes om er geld uit te halen.
-
Elk liedje wordt 1 op 1 gecheckt (bijvoorbeeld door naar de grote radiozenders te luisteren)
-
Concerten waar de bandjes verplicht zijn hun setlist door te geven.
-
Spotify. Hier wordt onderzocht welk liedje, hoe lang geluisterd is en d.m.v. welk gedrag.
Ook is er een referentierepertoire, het is namelijk onmogelijk om naar elk warenhuis of café te gaan om daar te onderzoeken welke liedjes zij draaien. Daarom doet BUMA steekproeven in het café en warenhuizen,maar nog zullen nummers overgeslagen worden. Daarom betalen bedrijven vaak een vast bedrag aan BUMA
Wat doet BUMA of BUMA STEMRA nog meer?
-
Het investeert in Nederlandse muziek, verspreidt het en zorgt ervoor dat het bekender wordt. Er komt 180 miljoen euro aan auteursrechten binnen, waarvan 10% geïnvesteerd wordt in het muziekonderwijs.
-
Het organiseert festivals en conferenties, zodat men in aanraking komt met de nieuwste ontwikkelingen op allerlei soorten gebieden. Dit kan samengevat worden als: alle dingen die nog meer een beleving maken van/voor muziek. Voorbeelden hiervan zijn het Eurosonic NoorderslagFestival in Groningen en het welbekende Amsterdam Dance Event.
Opvallend is dat de Dance wereld de afgelopen paar jaar enorm gegroeid is. Dit komt omdat voor het oefenen voor live bands gewoonweg niet genoeg ruimte is om te repeteren.
Praktijk uitleg van BUMA
Er wordt gekeken naar de licenties, die worden afgeschreven met bijvoorbeeld een café. In ruil geven zij hun setlist en zo wordt er gekeken wie de rechthebbenden zijn en daar wordt geld mee uitgekeerd.
Daarnaast is BREIN van BUMA STEMRA, dit bestrijdt de piraterij (het illegaal verspreiden van producten). BREIN zorgt ervoor dat de inkomsten van de rechthebbenden niet ontnomen worden. Dit heeft alles te maken met auteursrechten. Elke keer dat er een filmpje op youtube (van google) wordt gekeken, dan krijgt BUMA geld voor de rechthebbenden die staan ingeschreven bij de organisatie. Hierbij is belangrijk dat ook kleine genres genoeg geld opleveren.
Een feit is dat de cultuur in Nederland onde rdruk staat.
Stelling BUMA: hoe meer geld naar cultuur, hoe meer mogelijkheden, des te beter voor muziek. Centraal staan: Talentontwikkelingen, subsidie en samenwerkingen.
Uiteindelijke doel: ervoor zorgen dat mensen die ervoor hebben gekozen iets creatiefs te ontwikkelen, daar ook inkomsten voor te kunnen generen. Zodat die mensen dat in lengte van dagen kunnen blijven doen.
Niels van Vijfeijken - WISH Events
2/12/2014
Dit gastcollege ging vooral over de opbouw van podia op bepaalde events. Buiten een leuke line-up zijn er nog veel meer dingen, waar je als organisator van een groot festival aan moet denken. Veiligheid staat op nummer 1 met het opbouwen maar ook zeker tijdens het festival. Er worden mega constructies gebouwd die perfect moeten zijn uitgemeten en opgebouwd om de veiligheid te kunnen garanderen.
Ik vond het mooi om te zien dat Niels van Vijeijken begon met de opleiding werktuigbouwkunde en daarna een economische opleiding deed. En uiteindelijk dit heeft gecombineerd tot een bedrijf dat zorgt voor de opbouw van podia etc.