
IEMES WEEK DRIE

Bas van Baal - Event (Superline-up)
09/03/2015
Het punt van Bas van Baal was dat netwerken nú begint of eigenlijk allang is begonnen. Hij vertelde ons dat het belangrijk is om contacten goed te onderhouden. Je weet nooit wanneer je iemand ooit nog eens nodig zou kunnen hebben.
Vanuit de passie die Bas van Baal had voor het organiseren van concerten, begon hij al snel met het organiseren van een eigen festival. Op dit festival liet hij elk bandje spelen dat hij leuk vond. “Na jarenlang mijn favoriete bandjes na te reizen, vond ik het wel tijd dat zij naar mij kwamen”. Na twaalf jaar waren de bandjes die hij wilde zien op en stopte hij met het festival.
Hierna heeft van Baal zich tien jaar lang ingezet voor bandjes. Zo ging hij o.a. op tour met de welbekende Heideroosjes. De passie voor evenementen kwam sterk naar boven en groeide in deze tijd nog veel meer. Tijdens deze periode leerde hij veel mensen kennen en zo groeide zijn netwerk (zonder het door te hebben).
In 2006 studeerde Bas van Baal af aan de NHTV in Breda. Door een student werd hem gevraagd of hij echt iets uit de studie heeft kunnen halen. Hij vertelde ons dat het een goede basis is. Je moet goed door hebben wat het betekent om een festival te organiseren. Wat is er allemaal nodig, hoe moeten hekken neergezet worden en hoe worden de steigers opgebouwd. Allerlei dingen waar je in eerste instantie niet bij stil staat.
In twee maanden tijd kreeg hij het digitale tekenprogramma autocat in de vingers en ontwierp zo het festival. Uiteindelijk is het festival geworden zoals hij precies had uitgetekend. Hij liet het ontwerp zien en vertelde dat er een paaltje komt te staan op elke plek waar bijvoorbeeld toiletten, stages, eetgelegeheden geplaatst moeten worden. In werkelijkheid worden er ook planken in de grond gezet. Zo weet elke leverancier waar hij moet zijn. "De allereerste paal in de grond is een echte mijlpaal. Het begin van het festival."
Sinds vijf jaar heeft Bas van Baal zijn eigen bedrijf: Super Line-up. Het bedrijf groeit en groeit. Waar Red Bull hem 6 jaar niet geleden wilde aannemen, heeft hij afgelopen februari de productie gedaan van Red Bull ICE in Helsinki, waar hij voor gevraagd was. Hiermee probeerde hij aan te geven dat je onderaan de ladder moet beginnen. Om hogerop te komen is netwerken erg belangrijk. “Meld je aan als een vrijwilliger, want tegenwoordig kom je niet zomaar aan de bak. Zorg ervoor dat mensen jou kennen.”
Kijk voor meer informatie op: www.superlineup.com

Buffi Duberman - Coach non-native English
10/03/2015
Het uurtje met Buffi Duberman was erg interesting. Wat een geweldige vrouw! Opgegroeid in Amerika en vervolgens een Nederlandse man ontmoeten. Zo kwam zij in ons kikkerlandjes terecht en maar met één doel: de Nederlanders ervan overtuigen dat zij geen Engels kunnen. Het college was zeer actief, in het Engels (of course) met tussendoor een Nederlands woordje. Van te voren werd aangegeven dat iedereen een pen en papier mee moest nemen. Je moest één woord opschrijven en vanuit dat woord een woordweb gaan maken. Met 5 woorden uit het woordweb moesten we een zin verzinnen en vervolgens ook met 5 woorden uit andermans web. Dit om te ervaren wat het verschil is om een zin te maken met woorden waar jezelf geen betekenis aangeeft.
Tijdens het college heeft Buffi Duberman vaak herhaalt en benadrukt dat wij allemaal echt een stuk slechter zijn in Engels dan wij denken. En dat gaf niet, volgens haar: “Ik heb het ook met jullie taal, de eerste keer in een supermarkt, vroeg ik om afwasborsten”. Maar om een taal te leren moet je actief zijn!
Het volgende gaf zij ons mee. Verbrand je Nederlands – Engels woordenboek en vertaal niet vanuit het Nederlands! Wees actief, van series en films leer je niet! Zet je eigen woordenboeklaadjes open in je hoofd. Een tekst met steeds dezelfde woorden is saai. Kijk op internet of bedenkt zelf synoniemen om een tekst zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
Kijk voor meer informatie op: www.buffiduberman.com
Rik Reijnen - Entertainmen & Music
10/3/2015
Rik Reijnen is een oud bekende van Fontys Hogescholen, waar hij commerciële economie studeerde. Tijdens zijn gastcollege kwam vooral naar voren dat netwerken erg belangrijk is. Het kan je zoveel opleveren, als je maar de juiste contacten hebt en je ze ook daadwerkelijk gebruikt. Zo is Rik Reijen van een stage bij 3FM (waar hij iemand kende) doorgeroeid naar radio 100%NL, het management van Gers Pardoel en zit hij nu bij Radio 538.
Opvallend was dat hij niet had gekozen voor een buitenland stage in zijn tijd, wat best opvallend is als je een internationale opleiding volgt. Hij ging na of het hem echt wat zou opleveren, hij wist toch al dat hij in Nederland wilde werken. In het buitenland gelden er andere gebruiken en reglementen. Hij koos specifiek voor een stage in Nederland en wel bij 3FM. Later in zijn studie moest hij een keuze gaan maken. 100%NL, zijn eerste keus, maar waar hij nog niets van had gehoord of een platenmaatschappij, waar hij eerder antwoord op had gekregen. Hij vond het een lastige keuze, omdat hij de platenmaatschappij al had toegezegd. Beloftes niet nakomen was niets voor hem. Maar het maakte hem niet gelukkig toen hij te horen kreeg dat hij ook bij 100%NL aan het werk kon. Hij besloot zijn hart te volgen en ging persoonlijk langs bij de platenmaatschappij om te vertellen dat hij toch voor zijn eerste keus wilde gaan. Hieruit leer ik dat je altijd moet doen wat je het meest gelukkig maakt en waar je het meeste aan hebt. Als je slecht nieuws moet brengen, maak het dan zo persoonlijk mogelijk.
Daarnaast adviseerde hij dat we allemaal Linkedin moesten aanmaken, dit is een middel om nog beter je netwerk vorm te geven. Zorg dat mensen je gezicht kennen. Je kunt goed in de entertainment wereld terecht komen, zolang je een goede inzet toont en vrijwillig bent. Ook gaf hij aan dat als er een belangrijke beslissing gemaakt moet worden, je moet kijken naar je eigen visie en de visie van degenen waarmee je werkt of wilt samen werken.

Jan Kooijman - Gastdocent van het jaar
12-03-2015
Voor de derde en waarschijnlijk laatste keer kwam gastdocent van het jaar, Jan Kooijman, langs in Tilburg. Dit keer stond de les meer in het teken van vragen stellen vanuit de leerlingen. In de eerdere twee colleges was hij meer aan het woord en was er geen tijd om onze vragen te stellen.
Hij begon met de volgende vraag: “Weten mensen ondertussen al wat zij later willen worden, of nog steeds niet?”. Hij was benieuwd of wij ondertussen al geïnspireerd waren door iets of iemand en een target hadden gezet. "Het gaat om hard werken, dan kom je er wel."
Voor de mensen die nog niet goed wisten wat zij wilden worden gaf hij de volgende opdracht mee: laat mensen in jouw omgeving bedenken wat een goed beroep is, wat ze bij je zou vinden passen. Misschien geeft het een nieuw inzicht en meer kansen.
Ook was ‘cyberpesten’ een onderwerp waar over gesproken werd. Jan Kooijman is hier erg op tegen en neemt graag deel aan programma’s die hier tegenin gaan. Vervolgens werd hem de vraag gesteld waarom er geen foto’s van zijn kinderen op het internet te vinden zijn. Dit was een specifieke keuze, vertelde hij. Het liefst houdt hij zijn kinderen overal buiten, zij zijn zelf nog niet oud genoeg om te beslissen of zij in de spotlight willen staan. Hiernaast gaf hij ook aan dat hij niet meer leest wat erover hem geschreven wordt. Door de jaren heen heeft hij een olifantenhuid gecreëerd.
Op het eind hadden we het over de Jan’s programma’s die sinds kort te zien zijn op RTL5. In IEMES-week twee vertelde hij al veel over de productie en nu is het eindelijk op de televisie te zien. Het programma over Nederlanders in buitenlandse gevangenis werd erg goed bekeken en hij was erg tevreden over het resultaat. Er zou zelfs sprake zijn van een tweede seizoen. Wel vertelde hij ons, dat als hij het zelf geproduceerd zou hebben, dat het er wel iets anders uit zou zien. Uit het publiek kwam er nog de vraag wat hij vond van de lead-in van zijn programma (De Roelvinkjes). Hij begrijpt heel goed waarom RTL5 dat doet, een deel van de kijkers houdt daarvan.

Rob Oostdam - Social Media
12/3/2015
De laatste en meest interactieve gastdocent (tot nu toe) van IEMESWEEK 3 was Rob Oostdam. Hij wilde graag lopen en liet random leerlingen aan het woord. Hij is van de interactie, want hij weet namelijk veel op het gebied van social media. Rob Oostdam is eigenaar van MC-Advisory en houdt zich bezig met social media monitoring en webcare. Hij gebruikt hiervoor een bepaald soort software: Engagor. Tijdens het college keken we vooral naar events en het gebruik van de software. Als voorbeeld werd Pinkpop genomen. Je kon precies zien hoeveel mensen, waar, wanneer, man/vrouw, met welk social media, wat had geschreven. Je moet erachter zien te komen welk soort mensen jouw verhaal (door)vertellen. Op deze manier kan een bedrijf beter onderzoek doen naar de beste manier van communicatie.
In de resultaten van Engagor wil je als bedrijf graag zien dat anderen meer over jou praten dan jijzelf. Er kan beter over je gepraat worden, dan door jou. Ook kan het programma een andere functie hebben. Het zou bijvoorbeeld calamiteiten kunnen voorkomen. Tijdens een evenement kan er precies (dus ook georgrafisch) bepaald worden, wat waar aan de hand is. De organisatie kan zo ingelicht worden en vervolgens kan er worden ingegrepen.
In korte tijd passeerde genoeg de revue. Zo blijkt dat Nederlanders in het algemeen graag dingen online zetten. Rob Oostdam heeft voorheen een keer college gegeven in Duitsland, waar hij vroeg, wie er Facebook gebruikt. In die zaal was dat pakweg 90%, in de zaal van Fontys gaf iedereen aan Facebook te gebruiken. Hij vertelde ons dat een ‘Facebook-like’ eigenlijk een hele slechte indicator is en dat je beter mensen persoonlijk kan benaderen.
Ongeveer 1% van de Facebookgebruikers wilt echt iets bereiken. 10% deelt een bericht en ‘liket’ het bericht en 89% leest het misschien wel, maar doet er niets mee. Facebook heef 1-3% organisch bereik, dus wanneer je groter wilt worden, dan moet er toch echt betaald gaan worden. Ik wil met mijn blog meer mensen bereiken. Facebook leek gratis, maar als ik dus echt meer lezers wil generen via mijn Facebookpagina, dan moet ik er uiteindelijk voor gaan betalen.
Is Facebook wel een goed communicatiemiddel? In een aantal landen gelden andere Facebookreglementen. Dit betekent voor aankomende marketeers dat er een beperking ontstaat. De Facebook profielen worden namelijk in die landen afgeschermd en als marketeer kan je daardoor niet in contact komen met de mensen die je wilt bereiken.
Het beste is om een website te hebben waar alle informatie opstaat en vervolgens de mensen trekken door middel van social media. Dit om drie redenen:
-
Je hebt direct informatie over de mensen die op jouw site komen
-
Je verbindt je aan de mensen.
-
Je hoeft niet te adverteren aan mensen die toch niet gebruik gaan maken van jouw dienst.
Hierbij kan Facebook meer dienen om mensen te trekken en Twitter om tijdens het evenement de mensen op de hoogte te houden.
Het eerste wat je wilt doen is mensen informeren. Stel dat je een evenement organiseert en er vind een incident plaats. Neem wederom Pinkpop als voorbeeld. Zorg ervoor dat je veel foto’s en filmpjes op social media plaatst. Je moet laten merken dat alles onder controle is. Waar Pinkpop vorig jaar de mist in is gegaan (tijdens de enorme onweersbui van 2014) is dat het veiligheidscircuit (politie e.d.) toe had gezegd, dat iedereen zelf informatie moest verspreiden en berichten naar huis moest sturen. Dit moet je juist niet doen, vertelde Rob Oostdam. Hiermee loop je het risico dat het netwerk plat gaat en dat er helemaal geen informatie naar de buitenwereld gebracht kan worden.
‘Social’ is de groep mensen en ‘media’ de middelen die gebruikt kunnen worden. In principe maakt het niet uit wat voor social media je inzet. Het gaat erom erachter te komen hoe je de community in beweging wordt gezet. Je moet continu alert zijn op de behoeftes van jouw community. Ga op zoek naar persona’s die perfect passen bij je evenement, instrueer die bepaalde personen, zodat zij jou bericht kunnen verspreiden. Je moet je altijd afvragen, past deze persoon bij mij?
Rob Oostdam sloot af met: “Als je iets online zet, houd dan rekening met de gevolgen, want het is je eigen verantwoordelijkheid.”